Grecia limitează numărul de turiști la Acropolele din Atena. Care este motivul. Lista țărilor care au luat decizii similare
Vor fi mai puțini turiști la Acropolele din Atena. În timp ce Europa se confruntă cu o criză de turiști Grecia încearcă să limiteze supraaglomerarea și să prevină deteriorarea celui mai popular sit arheologic al său. Numărul va fi limitat la 20.000 de persoane pe zi, a transmis guvernul elen. Și alte destinații europene iau, de asemenea, măsuri drastice, scrie The New York Times.
Grecia limitează numărul turiștilor la Acropole
Grecia va începe să limiteze numărul de vizitatori la Acropole, au anunțat oficialii guvernamentali, un efort de a reduce supraaglomerarea celui mai popular sit arheologic al său, pe fondul unor îngrijorări mai largi legate de impactul turiștilor care se înghesuie la atracțiile europene.
Plafonul de 20.000 de vizitatori pe zi va fi testat începând cu 4 septembrie, iar măsuri similare vor fi implementate și în alte situri antice din țară, potrivit ministrului grec al culturii, Lina Mendoni. Aceasta a declarat că restricțiile au fost stimulate de îngrijorarea legată de potențialele daune aduse sitului și de experiențele atât ale membrilor personalului, cât și ale vizitatorilor.
„În mod evident, turismul este de dorit pentru țară, pentru noi toți”, a transmis Mendoni la radioul grec. „Dar trebuie să găsim o modalitate de a preveni ca turismul excesiv să dăuneze monumentului.”
Restricțiile asupra cetății antice de deasupra Atenei vin în timpul unei renașteri a călătoriilor în urma vârfului pandemiei, cu vizitatori care converg spre destinații europene în timpul zenitului sezonului în iulie și august, fără a fi descurajați de tarifele ridicate ale biletelor de avion și de prețurile ridicate ale hotelurilor.
Dar acest lucru a readus în atenție preocupările legate de potențialele daune aduse monumentelor de importanță culturală și furia locuitorilor locali din cauza zgomotului și a aglomerației. Ca răspuns, oficialii din multe locuri au intensificat politicile pentru a răspunde temerilor că atracțiile – și, mai general, orașele – ar putea fi iremediabil modificate de turismul excesiv.
„Destinațiile doresc să preia mai mult control asupra turismului și să aibă turism mai mult în condițiile lor”, a declarat Ko Koens, profesor de turism urban nou la Universitatea de Științe Aplicate Inholland din Amsterdam, care a cercetat turismul excesiv.
Numărul turiștilor, restricționat și în alte zone
Luvrul din Paris, care a atras aproape opt milioane de vizitatori anul trecut – mulți dintre ei înghesuindu-se să vadă Mona Lisa – a limitat deja intrările la 30.000 pe zi. Aproximativ 80 la sută din activitatea turistică este concentrată în 20 la sută din Franța, potrivit guvernului, care dorește să ajute la orientarea vizitatorilor dinspre destinațiile de succes către zone mai puțin cunoscute.
În Italia, unele plaje din Sardinia au început să ceară oamenilor să rezerve online locurile de intrare, în timp ce oficialii din Veneția au declarat anul trecut că vor introduce un sistem de rezervare și o taxă de intrare pentru vizitatori, ca parte a unei încercări de a limita numărul de turiști în fragilul oraș lagună. Unele atracții, cum ar fi mănăstirea care găzduiește pictura murală „Cina cea de Taină” a lui da Vinci, au rezervări limitate.
În Țările de Jos, Amsterdam a introdus o serie de măsuri menite să descurajeze turiștii perturbatori în cartierul său roșu și să împiedice navele de croazieră să acosteze în apropierea centrului orașului.
Locul unde se află Partenonul, Acropole a atras până la 23.000 de vizitatori în fiecare zi, iar numărul vizitatorilor aproape că s-a dublat în primele trei luni ale acestui an față de anul precedent.
Începând cu luna septembrie, intrările vor fi împărțite în intervale orare în timpul orelor de deschidere a sitului, de la 8.00 la 20.00, reducând cozile și blocajele în timpul orelor de vârf, a declarat dna Mendoni. Cu toate acestea, nu vor fi impuse limite privind timpul pe care vizitatorii îl petrec la Acropole.
„În acest fel, vom căuta să protejăm monumentul, care este principala noastră preocupare, precum și experiența vizitatorilor”, a adăugat ea.
„Vizitarea turistică în ansamblu nu face decât să uzeze aceste locuri”, a spus profesorul Koens. Alte situri istorice, inclusiv complexul de temple cambodgian Angkor Wat, au impus, de asemenea, limite de vizitare de teama unor potențiale daune.
Dar profesorul Koens a subliniat că vârful Acropole poate găzdui mulțimi mari de oameni, iar faptul că oficialii au impus o limită a semnalat intensitatea numărului de vizitatori. „Am ajuns acum la un stadiu în care merg atât de mulți oameni încât chiar și ei încep să fie depășiți”.
În Țările de Jos, Amsterdam a introdus o serie de măsuri menite să descurajeze turiștii perturbatori în cartierul său roșu și să împiedice navele de croazieră să acosteze în apropierea centrului orașului.
Locul unde se află Partenonul, Acropole a atras până la 23.000 de vizitatori în fiecare zi, iar numărul vizitatorilor aproape că s-a dublat în primele trei luni ale acestui an față de anul precedent.
Acropola a trebuit să țină cont și de vremea din această vară. În timpul valurilor de căldură care au pârjolit Grecia luna trecută, oficialii au limitat orele de vizitare după ce unii turiști au leșinat în căldura toridă de după-amiază, iar muncitorii de la sit au ieșit în stradă din cauza a ceea ce au numit condiții de lucru periculoase.
Întrebarea, a spus Koens, pe care multe destinații populare o pun acum în discuție: „Cum împiedicăm ca experiența vizitatorilor să devină atât de dăunătoare pentru experiența locală încât să nu mai aibă valoare?”.